בחינה סוליקה האותנטיות של הטקס ושמירת המסורת, היא אחד מאבני היסוד שלנו. לכן היה לנו חשובה כל כך לחקור את הרקע של הבית המרוקאי בו גדלנו ולהקים עסק שמחובר לשורשים האמיתיים של החינה ולא רק בתור אירוע צבעוני ונוצץ.
כחלק מהמחקר והלמידה נולדה הרצאה על חינה שהעברתי בהזדמנויות שונות לקהלים שונים, ורציתי לשתף אתכם בחלק ממנה. ניתן להזמין הרצאה בכל סדר גודל, ולכל פרק זמן מוגדר, בתאום מראש:
בטל. 0505-341353, במייל osulika@gmail.com או דרך ה'צור קשר' של האתר.
שלכם, אסנת.
מקבלים את הקהל במוזיקה עם השיר אהלן וסהלן
ברוכים הבאים לעולם האותנטי הקסום והמרתק של שמחת החתן והכלה – טקס החינה של החתן... והכלה...
היא מצד אחד מתרגשת נורא – נמצא לה זיווג הולם... היא תכף זוכה להכנס לחופתה... שבוע שלם כבר כולם סביבה מטפחים אותה, מטפלים בה פיזית ורגשית, מפנקים אותה, עוטים עליה מתנות ונדוניה גדולה בלי סוף... כל מה ששייך לה חדש ולא רק חדש אלא גם יוקרתי , איכותי ומרהיב ביופיו... ומצד שני???
שמי כהן אסנת, אני מתמחה בהפקת אירועי חינה. מרוקאית.. גאה... בת לסוליקה בת רבקה, אמי היקרה שתבדל לחיים ארוכים זו הצדקת שמכינה לכם כאן בינתיים מטעמים... וקרואה על שמה של סוליקה הצדקת היקרה ממרוקו שאותה נזכיר ונוקיר תכף בסיפורה המרתק.
ובטח כבר ניחשתם מדוע קוראים לעסק שלי כך... ואיך הדברים מתחברים? תכף תדעו.
מה זאת אומרת חינה?
החברה הישראלית בה אנו חיים היא חברה בעלת תרבויות רבות ומגוונות המתנהלות בין היתר על פי טקסים שונים אשר תורמים ליצירת המסורת של אותה התרבות או העדה. עם רעיון מרכזי אשר משקף את עולם הערכים של אותה התרבות ותפקידם של הטקסים הם לסייע בשמירה על עולם הערכים שלה.
ישנם סוגים שונים של טקסים ביניהם טקס בולט ומיוחד הוא טקס החינה המסורתי.
טקס החינה הוא טקס המלווה את החתן והכלה בתקופת ההסתגלות שבין רווקות לבין חיי הנישואים. הוא נהוג בעיקר בקרב עמים שונים במזרח התיכון, בצפון אפריקה ובאסיה.
טקס החינה כפי שנחגג בקרב קהילת יהודי מרוקו, היווה מדרגה חשובה להכנת הכלה, למעבר מילדה המתגוררת בבית הוריה לעלמה שתעבור לגור בחיק בעלה ומשפחתו, יום החינה היה למעשה גם יום הפרידה של הכלה ממשפחתה, לא מדובר בפרידה בעלת קונוטציה שלילת חלילה יחד עם זאת היה מדובר בתהליך של התנתקות מחייה כנערה והפיכתה בין לילה לאישה המתגוררת בחסות בעלה.
ביהדות נהוג לערוך את טקס החינה תוך הפרדה בין הנשים לגברים (כשם שמפרידים בחתונות ע"פ המסורת היהודית), במקור נהוג לערוך את הטקס בליל הליכת הכלה למקווה וזרמים רבים ביהדות משמרים את המסורת ועורכים את החינה ביום הטבילה של הכלה במקווה, כאשר את החינה ניתן לערוך במקווה עצמו או בבית הוריה של הכלה. בנות המשפחה והחברות מלוות את הכלה למקווה בריקוד ובשירים מסורתיים (פיוטים) בעברית וערבית. במקווה מגישים עוגיות ושתייה לנשים.
יחד עם זאת יש זוגות אשר בוחרים לערוך את החינה מספר ימים לפני החתונה, בעיקר משום שההפקה גדולה וכרוכה בעבודה רבה והכנה, וגם כדי להספיק לנוח לפני אירוע החתונה שלאחר מכן...
הזמינו אותי להמשך :)
שלכם, אסנת